יום ראשון, 16 בפברואר 2020

מראי מקומות ועיונים בדין נמצא אחד מהם קרוב או פסול בקידושין וגירושין



 לזכות רפואת אבי מורי ר' יצחק יונה בן מרת חנה
בתוך שח"י 


האם אפשר להתיר קידושין כשאחד מהעדים היה קרוב?

במשנה [מכות ו.] מבואר, שאם נמצא אחד מן העדים קרוב או פסול כל העדות פסולה. בשו"ת חת"ס [אבה"ע סי' ק'] נשאל מרב אחד אודות קידושין שנעשו ואחרי כמה שבועות גילו שאחד מהעדים היה קרוב. והרב מתבייש להורות לחתן לקדש אותה שנית ושואל אם יש אפשרות להכשיר את הקידושין. החתם סופר עונה שאין סיבה לא לעשות קידושין שניים בצנעה משום "מהיות טוב" אבל בכל זאת ענה כדי לברר את ההלכה לאמיתה של תורה.

והנה על המשנה במכות שאלו תוספות "קשה היאך מצינו ידינו ורגלינו כשנותנין גט שיש במעמד קרובים והיה לנו לומר דעדות הכשרים בטל" דהיינו אם נמצא אחד מהם קרוב או פסול, כאשר בעל מגרש את אשתו בנוכחות קרוביו, ייפסלו הגירושין!? עיי"ש מה שתירצו. והקשה החת"ס על קושייתם, למה העמידו את הבעיה דווקא בגירושין ולא בקידושין??! גם בקידושין יש בעיה שהקרובים נוכחים בחופה [וזה יותר מצוי מנוכחות קרובים בנתינת הגט] וראייתם אמורה לפסול את הקידושין, ואיך מצאנו ידינו ורגלינו גם בקידושין. מאיזה טעם השמיטו זאת התוספות? ויש לציין שהרא"ש באמת העמיד את הקושיא גם על עדי קידושין, וכך הקשו התוספות בב"ב קי"ד, א. ועי' באחיעזר סי' כ"ה. 

וכתב החת"ס "ובתחלה עלה ברעיוני משו"ה לא הקשו אלא מגיטין משום דהתם כולהי לחזותי' אתי עכ"פ לראות סידור הגט והוה קשיא להו ליפסלו הכשרים ע"י הקרובים והוצרכו לתירוצם אבל בקידושין שהרוב אינם באים לראות כלל נתינת הטבעת ואמירת הרי את מקודשת לי אלא לשמוע הברכות ולכבוד ומצות הכנסת כלה וכדומה. אלא שמ"מ הם עדים ע"י עדות האומדנא כנ"ל א"כ שני מיני עדות הם ולא יצטרפו ב' מיני עדות כי אלו מעידים על הקידושין עצמם ואלו מעידין על האומדנא". דהיינו האורחים הקרובים שנוכחים החופה לא ממש רואים את הכלה ונתינת טבעת על אצבעה וכל מה שהם יודעים שהיא התקדשה הוא מתוך אומדנא ואילו העדים שרואים מקרוב יודעים בוודאות שהיא התקדשה. ומתוך כך מחדש החת"ס חידוש עצום, שעדות רגילה ועדות אומדנא אינן מצטרפות וממילא אין כאן פסול של נמצא אחד מהם קרוב או פסול, כי הכת של העדים [עדי ראייה ממש] לחוד, ושאר האורחים [עדי אומדנא] לחוד.

ושוב חזר ודחה זאת עפ"י דברי מורו בעל ספר המקנה שגם העדים לא ממש רואים את פני הכלה המכוסים, וא"כ גם עדותם היא ע"י אומדנא, ועומדים אנו שוב מול שוקת שבורה: "שוב הדרנא בי, כי נתעוררתי ע"י דברת מ"ו הגאון במקנה סי' למ"ד, שכל עדותנו בקידושין אינו אלא עפ"י אומדנא בעלמא שהרי מכסים פני הכלה ואין העד יכול להעיד שזאת היא הכלה אלא באומדנא שהשושבינים הושיבוה באפריון וכדומה וכו', מ"מ הדרא קושיא לדוכתיה כיון שהכל על אומדנא, א"כ יופסלו הכשרים ע"י הפסולים".

מכיוון נוסף החתם סופר ניסה לפתור את הבעיה, מיהו בלאו הכי, נ"ל כל עדות שהוא ע"י אנן סהדי א"צ דין עדות ולא יופסל ע"י צירוף פסולים וקרובים דהרי כל אנן סהדי פסולין וכשרים מצורפים אלא כל אנן סהדי לא צריך כלל דין עדות וכמ"ש רמב"ם סוף הל' גירושין", דהיינו אם יש "אנן סהדי" שכולם יודעים על מציאות מסויימת, זה כבר נחשב עדות כשרה אבל בלי חשש פסול של "נמצא אחד מהם קרוב או פסול.  והסיק החתם סופר לקולא שאין צריך קידושין שניים אלא "מהיות טוב" הדבר כדאי.

אלא שהחתם סופר בעצמו הביא את דברי הרא"ש שהעמיד את הקושיא גם על קידושין ולא רק על גירושין. מוכח שאינו מקבל את הסברא המחודשת של "אנן סהדי" בנידון דידן עיי"ש ובמש"כ בס' פניני סוגיות תנינא [שיעור ל"ו] ותמצא נחת. 

הסבר מבריק של רעק"א למה תוספות העמידו קושייתם בגיטין דווקא

בשו"ת רעק"א [צ"ד] ביאר את דברי התוספות [ונרחיב באר כדי שדברים יובנו כהלכה] שהעמידו קושייתם דווקא בקידושין ולא בגיטין עפ"י מה שמצינו בתשובת הרא"ם [ח"א סי' כ"ו] שהביא בשם תשובת הרשב"א [הנדפס כעת בתשובת הרשב"א ח"ג סי' קי"א] דחילק בין גיטין וקידושין, דגיטין דמי לדיני נפשות אבל אין קידושין דמי לדיני נפשות, שכתב הרשב"א לענין הא דלרבי עקיבא בשלהי יבמות בעדי נשים [שמת בעלה להתיר אשה] צריך דרישות וחקירות כמו דיני נפשות, דמ"מ בעדי קידושין לא צריך דו"ח.

וכתב לחלק דדוקא כשבאים להתירה לעלמא כדיני נפשות דמי, שבא להתירה בפועל להינשא לאחר עפ"י עדותן, והיינו שלא יתחייבו מיתה, משא"כ בעדי קידושין עכשיו עכ"פ אינם מעידים בענייני נפשות דהיינו שבפועל תלך ותזנה עם אחר להתחייב מיתה, רק שיתקדש לבעלה, שאינו ענין של מיתה, עיי"ש.
ומעתה י"ל שכל דברי התוספות במכות ודברי הרא"ש מדוקדקים. דהנה יוצא לנו שני טעמים שאפילו לפי ר' יוסי הסובר דדין נמצא אחד מהם קרוב ופסול כולם בטלים הוא רק בנפשות ולא בדיני ממונות [כמו שנאמר במכות ו.], שבגיטין ג"כ יודה דכולם בטלים הא'] דגיטין נמי דמי לנפשות דבאו להתירה לאחר שלא יתחייבו מיתה. והב'] דכבר ביארו התוס' הקודם בריש העמוד החילוק לר' יוסי בין ממון ונפשות דדוקא בנפשות שייך הדרשה דמה שנים אם נמצא א' מהן קא"פ עדותן בטלה דא"א להתקיים העדות בלי שניהם, אף שלשה [אף דיש לקיים העדות בהשאר] עדותן בטלה [מכוח גזיה"כ זו], וזה שייך דוקא בנפשות דמה שנים עדותן בטלה, משא"כ בממון אף בשנים אין עדותן בטלה לגמרי, דיש לקיים עדות הכשר הא מיהת לשבועה עכ"ד התוס הנ"ל. ולפ"ז גם בגיטין נמי יש לבטל כל העדות בנמצא א' מהן קא"פ, דגם בגיטין שייך הדרשה דמה שנים, כיון דאין גט בפחות משנים. אכן בקידושין לא שייך ב' הטעמים כמו בגיטין, דדוקא טעם השני שייך בקידושין, דמה שנים עדותן בטלה אף שלשה עדותן בטלה משא"כ טעם הראשון דדומיא דנפשות באמת לא שייך בקידושין לפמש"כ הרשב"א דדוקא גיטין דמי לנפשות משא"כ קידושין וכמשנ"ת.

ומעתה י"ל דהתוס' הקשו מטעם הא'] דגיטין דומיא דנפשות וכמ"ש התוס' להדיא "והאי דומיא דדיני נפשות דשרינן אשת איש שיש בה מיתת בית דין" עכ"ל [וגם הוסיפו להקשות מטעם הב' נמי כמש"כ "וטעם דפרישית לעיל (בתוד"ה א"ר יוסי) גבי עדות נפשות שייך נמי בגט"]. ולכן לא הקשו הקושיא אלא בגיטין שלא שייך טעם ראשון זה דדומיא דנפשות כמ"ש הרשב"א משא"כ הרא"ש שהק' מקידושין ג"כ דכוונתו רק לטעם השני דבגיטין וקידושין שייך נמי הדרשה דמה שנים וכו' כיון דאין גו"ק בפחות משנים, ע"כ דברי רעק"א [עפ"י הביאור "אחיזת עקב"].

האם בראייה לחוד עדותן בטלה?

והנה תוספות תירצו "לכן נראה לר"י דגם לר' יוסי לא אמרו דעדותן בטלה אלא דוקא באותן שמעידים בפני ב"ד אבל בשביל ראייה לחודה לא".

מבואר שסוברים התוס' שעדי קיום הם ג"כ כשאר עדים שבראיה לחוד לא הוי דין נמצא אחד מהן קא"פ, ולכן לא אכפ"ל מה שיש קרובים בשעת הגירושין [ולדעת הרא"ש זה יתרץ גם נוכחותם בשעת הקידושין]. אכן בריטב"א בקידושין דף מ"ג [הובא בקצוה"ח סי' ל"ו סק"א] כתב דאע"פ דבעדים דעלמא אין דין נמצא אחד מהן קא"פ בשעת ראיה אלא משעת הגדה, מ"מ בעדי קידושין, כיון דהוי עדי קיום, הוי שעת ראייתן כמו הגדת עדות, וממילא אם ישנם קרובים באותו מעמד אפילו לא נתכוונו להעיד, כולם פסולין, ולכן כתב דצריך דוקא לייחד עדים שיאמר אתם עדי ואז ליכא דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול. וכנראה דכונת הריטב"א דכיון דעכ"פ הוי חלות קידושין עכשיו ע"י העדים ואפי' בלא כונה נמי הוי חלות על ידם, א"כ נעשו בעל כרחם עדים בלא כונה נמי, וממילא הרי נעשה הקידושין נמי על ידם. והיינו דמשו"ה סובר הריטב"א דבעדי קיום אפי' בראיה לחוד בלי כונה הוי דין נמצא אחד מהן קא"פ אם לא ייחד עדים, משום דכיון דחלות הקידושין נעשה ע"י עצם ראיית העדים אפי' בלא כונה, הרי נמצא דנעשו עדים גם בלא כונה וממילא נעשו הקידושין גם על ידי הפסולין, ומשו"ה פוסלין את כולם. אכן, הקשה בשיעורי הגר"ד פוברסקי [עמ' רט"ז-רי"ז] שאינו מובן, דהא ע"י הפסולים לא נעשה כלל חלות, וא"כ הרי מחמת החלות לא נצטרפו כלל, דעל ידם לא נעשה החלות, ורק דכיון דראו ביחד, הרי הם עדים על המעשה כמו כל עדים הרואים מעשה, ובזה הרי כיון שאין מתכוונים להעיד, אח"כ הרי אין פוסלין הכשרים, ומ"ט כתב הריטב"א דאפי' בלא כונה להעיד פוסלין?

ונראה לבאר עפ"י דברי שיעורי הגרש"ר [מכות עמ' רצ"א ועי' כעין זה בהרחבה גדולה בס' היקר 'דבר מלך' סי' י"ג ובשו"ת מנחת חן אבה"ע סי' י'], שביאר המחלוקת, דהתוס' ס"ל דליכא תורת עדות ראיה בפנ"ע לקיומי מילתא ואין העדים פועלים כלום בחלות הקדושין בעצם ראייתם אלא דהגדר בעדות לקיומי הוא דבעינן שיהיו בשעת מעשה עדים כאלו הראויים לברר הדבר אח"כ בפני ב"ד, ולעולם עיקר שם העדות בזה הוא עדות הגדה וככל עדות לברורי ולכך לענין קא"פ נמי דינם בזה כמו בכל עדות לברורי. אבל הריטב"א ס"ל שישנה תורת עדות ראייה בפנ"ע והם מקיימי דבר בעצם ראייתם, דכשם שההגדה פועלת בב"ד, כך הראייה כאן פועלת בקדושין ודו"ק.

אם מתבטלת העדות למפרע כשבאו להעיד?

ויש לחקור לשיטת התוס' באופן שבאו הפסולים אח"כ והעידו בפני ב"ד, האם נאמר שעכשיו נתבטלו להם הקדושין למפרע או לא. והנה בב"ש [סי' מ"ב סק"ח] מבואר בפשיטות דודאי הקדושין קיימין דבשעת ראיה היתה עדות מעליא רק דאח"כ נתבטלה והו"ל כהלכו העדים למדה"י. אך יש חולקין עליו בזה [עי' אחיעזר ח"א סכ"ה סק"י וביביע אומר ח"ח סי' ג']. וכתב ר' שמואל שהסברא נותנת כדעת הב"ש, שאף אם נאמר שההגדה אינה אלא תנאי כדי שיהיו בכלל מקיימי דבר ולעולם הראיה היא הפוסלת, מ"מ אין הביאור בזה דלמפרע נפסלו משעת ראיה אלא שמשעה שנשלם התנאי ונעשו מקיימי דבר, אזי הוא דנפסלים מכח הראיה דאתמול אבל לא מסתברא למימר דאיגלאי מילתא למפרע דמשעת ראיה נפסלו, וצ"ע סברת החולקים. ועוד הסבירו שיטת הבית שמואל שאף שצריך עדי קיום הראויים להעיד בב"ד וקדושין בפני עדים שאין ב"ד יכול לפסוק על פיהם אינם קידושין, כאן הוי קדושין בפני עדים שבעד יכולים לפסוק על פיהם שהרי אם יעידו בפני עצמם בלא הפסולים תהא עדותם כשרה ויפסקו על פיהם  [עי' בשו"ת בית יצחק אבה"ע סי' צ"ט אות ז', שערי יושר ז,ד ועוד].  

ייחוד העדים

הנה כתבו הראשונים והפוסקים דבשעת גיטין וקידושין יש לייחד עדים כשרים כדי שלא יפסלו ע"י כל הקרובים והפסולים הנמצאים בשעת הקידושין והגירושין וכיון שיחדו העדים אין הם נפסלים ע"י הפסולים. כ"כ הריטב"א במכות ובקידושין מ"ג והפוסקים בסי' מ"ב באה"ע. ולא הבנתי יסוד גדר זה, וכי יש ביד האדם להכשיר עדים ולפוסלן במאמר פיו ומה בכך שייחד העדים, מי שרואה יכול להעיד ואיך זה מועיל לייחד עדים מסויימים כדי לפסול את השאר?

ואולי אין גדר ייחוד עדים מצד בעל הדבר המייחד את העדים אלא מצד העדים עצמן, שאלה שנתייחדו להעיד יכונו להעיד ואלה שלא יוחדו אינם מתכוונים להעיד ולכן אין הם פוסלים את הכשרים. וכל עיקר הייחוד אין בו כח בעל הדין המייחד אלא שעל ידו מוכנים הכשרים להעיד ולא הפסולים וכתב כן הקצות [בסי' ל"ו סק"א עי"ש].

אמנם באבני מלואים [סי' מ"ב סק"ו] כתב ליישב קושית הראשונים איך מצינו ידינו ורגלינו בקדושין וגרושין שיש בהם קרובים ופסולים, דכיון דצריך לקדש בפני עדים כשרים ולכוין להם, אנן סהדי דקידש ע"ד עדים כשרים ואף אם לא ייחד עדים בפירוש הו"ל כאילו ייחדם. וכ"כ בקצוה"ח [סי' ל"ו ס"ק ו']. ובשו"ת חתם סופר אהע"ז [ח"א סי' ק'] הוסיף על דבריו דאף כאשר מסדר הקדושין ייחד עדים ונמצאו פסולים, חלו הקדושין, דלאו כל כמיניה למסדר הקדושין לפסול קדושי הבעל, דמסתמא קידש על דעת עדים כשרים ולא ע"ד העדים הפסולים שייחד הבעל עי"ש.

והנה משמע שאפילו אם העדים הכשרים לא התכוונו להעיד, הם נחשבים עדי הקידושין והקידושין חלין מכוחם. ומוכח שלמד האבני מילואים שלא בכוונת העדים תליא מילתא אלא בכוונת הבעל דין. אבל יש בדבריו חידוש גדול [מעבר לחידוש שגם אם עד מתכוון להעיד, אין עדותו חלה בלי רצון הבעל דין] שגם בלי כוונה מפורשת של הבעל דין, נחשב כאילו ייחד עדים. [עי' מש"כ בס' מנח"א מכות עמ' צ"ה].

והנה, נושא זה עמוק ורחב עד למאד מאד, ואנחנו בעניותנו הטעמנו טעימה קלה. ועי' עוד בשו"ת יביע אומר [ח"ח אבה"ע סי' ג'] שהאריך והרחיב בזה כיד ה' הטובה עליו בבקיאות עצומה ומדהימה, כדרכו בקודש עיי"ש וינעם לך. ועי' בשו"ת רעק"א סי' צ"ד ובביאור אחיזה בעקב שם, שו"ת אבני נזר [אבה"ע סי' קל"א], בשו"ת משיב דבר [אבן העזר י"א], אוצר מפרשי התלמוד [מכות ו.], בקובץ ישורון [כ"ב מעמ' תקצ"ח והלאה] ועוד ועוד.



יום רביעי, 5 בפברואר 2020

האם אשה חייבת בתפילת מוסף ביו"ט


בס"ד

הג"ר חיים מאיר הורוביץ שליט"א 

האם אשה חייבת בתפילת מוסף ביו"ט  
בפרשתינו כתבה תורתינו הקדושה ויהי ביום הששי לקטו לחם משנה. ואמרי' בשבת קי"ז ב', "אמר ר' אבא בשבת חייב אדם לבצוע על שתי ככרות דכתיב לחם משנה". וכ' הרמב"ן ז"ל שם וז"ל, "ואומר ר"ת ז"ל דנשים חייבות בג' סעודות שאף הן היו בנס המן וחייבות לבצוע על שתי ככרות מטעם זה, ואין צורך שבכל מעשה שבת איש ואשה שוין".
והנה מש"כ הרמב"ן ז"ל דבכל מעשה שבת איש ואשה שוין, צ"ע כונתו ז"ל. והר"ן ז"ל [מד א מדפי הרי"ף] כתב וז"ל, וכתב ר"ת ז"ל וכו' ואין צורך שבכל מעשה שבת איש ואשה שוין כדילפינן מזכור ושמור את שישנו בשמירה ישנו בזכירה ובכלל זה הוו כל חיובי שבת".
והכפות תמרים ז"ל בסוכה ל"ח א' ד"ה הביא דברי הר"ן ז"ל, והק' וז"ל, "וק"ל דהך ילפותא דשמור וזכור אמרוה בפ' מי שמתו לענין קידוש היום, ומנ"ל למילף מהתם כל חיובי שבת. וא"ת דהכי ס"ל להר"ן ז"ל דמקידוש היום ילפינן כל חיובי שבת, קשה מ"ש בפרק ע"פ נשים חייבות בד' כוסות שאף הן כו', ול"ל הך טעמא, תיפוק ליה מהיקשא דמצה דדרשינן כל שישנו בבל תאכל חמץ ישנו בקום אכול מצה ובכלל זה הוו כל חיובי ליל פסח, אלא ודאי אין למדין זו מזו ולכך אצטריך טעמא דאף הן".
וליישב קושיתו ז"ל צ"ל דכונת הר"ן ז"ל דחיובי שבת של כבוד ועונג הוי נמי בכלל זכירת שבת, וכדאיתא בתנחומא פר' כי תצא "כך השבת כתיב בה (שמות כ) זכור את יום השבת לקדשו ולכבדו במאכל ובמשתה ובכסות נקייה", וכן איתא בילקוט שמעוני פר' ואתחנן רמז תת"ל "זכור את יום השבת לקדשו במה אתה מקדשו במקרא במשנה במאכל ובמשתה בכסות נקייה", הא קמן, דעונג וכבוד שבת נכלל בזכירת שבת, משא"כ חיוב מרור דאינה ענין למצה והוא חיוב בפנ"ע.
והנה הגרעק"א ז"ל בתשו' תליתאי סי' פ' [ורמז לזה בתוספותיו למשניות פ"ה דשבת אות ע"ד], כתב להסתפק האם נשים מצוות על שביתת בהמתן בשבת, או דילמא פטורות דהוי מצות עשה שהזמן גרמא, וכ' הגרעק"א ז"ל דלמש"כ הר"ן ז"ל דהקישא דכל שישנו בשמור ישנו בזכור כולל כל חיובי שבת וכנ"ל, א"כ ה"ה מ"ע דשביתת בהמתה, וכ"כ הפמ"ג ז"ל באו"ח סי' ש"ה משב"ז סק"א.
ולמשנ"ת בדברי הר"ן ז"ל דכוונתו משום דמצינו דחיובי עונג וכיבוד שבת נכלל בזכירת שבת, הרי זה לא שייך בשביתת בהמה בשבת, דמה ענין זה לזכירת שבת, וצ"ע.
ומדברי הר"ן ז"ל גופי' יש להוכיח לכאו' דמצות שביתה בשבת אינה נכללת בהקישא דשמור וזכור. דהנה בקידושין [יד ב' מדפי הרי"ף] כתב הר"ן ז"ל דהא דנשים חייבות במצות עשה דשביתה בשבת אע"ג דהוי מ"ע שהזמן גרמא, היינו משום דחייבות בלא תעשה כל מלאכה והלאו והעשה כולהו בשב ואל תעשה וא"א לאפלוגינהו יעו"ש, ומדהוצרך להא דכולהו בשוא"ת וא"א לאפלוגינהו, הרי מוכח דדוקא שביתה ממלאכה שיש עליה ל"ת נשים חייבות, אבל במ"ע דשביתת בהמתה שאין עליה ל"ת נשים פטורות, וצ"ע.
ודע, דלפמש"כ הגרעק"א ז"ל דטעמא דנשים חייבות בשביתת בהמתה היינו משום הקישא דזכור ושמור, לפי"ז נראה דביו"ט נשים פטורות ממ"ע דשביתת בהמתה [והיינו לדעת מרן הב"י ז"ל בסי' תצ"ה דמצות שביתת בהמה נוהג גם ביו"ט]. דהנה הגרעק"א ז"ל בתשו' סי' א' העלה דהקישא דזכור ושמור קאתי רק לשבת, אבל ביו"ט ליכא הקישא דשמור וזכור, ומה"ט פטר שם נשים מחיוב אכילת פת ביו"ט יעו"ש. ומעתה כיון דשביתת בהמה היינו משום הקישא דשמור וזכור, א"כ ביו"ט דליכא הקישא נשים פטורות.
ונלע"ד בעז"ה לעורר בדבר החדש, ואע"ג דהדברים מחודשים מ"מ לא נמנעתי מלכותבם כי שמא יש בו דבר נכון וטוב.
איתא במדרש תנחומא פר' וירא אות ב' "והשבת נתנה לישראל לקדושה לענג ולמנוחה ולא לצער, לכך מתפלל ג' ברכות ראשונות וג' אחרונות והמנוחה באמצע. ולפיכך אמר דוד שבע ביום הללתיך אלו ז' ברכות שמתפללין בשבת, ואיזה זה יום המיוחד והמנוחה שאין כיוצא בו, שנא' זכור את יום השבת לקדשו בכל דבר אפילו ממצוא חפצך ודבר דבר". והנה מהא דכתב התנחומא דזכור את יום השבת לקדשו היינו גם ב'ודבר דבר', מבואר דתפילות של שבת הוי נמי בכלל זכור את יום השבת.
ויש לחדש בעז"ה לפי"ז ב' הלכות.
א] הנה נחלקו הרמב"ם והרמב"ן ז"ל האם תפילה הוי חיוב מדאורייתא או מדרבנן. דדעת הרמב"ם ז"ל בריש הל' תפילה, דהוי מ"ע מדאורייתא דכתיב ולעבדו בכלל לבבכם, ודעת הרמב"ן ז"ל בהשגותיו לספר המצוות מ"ע ה' דהוי מצוה מדרבנן והדרשא דועבדו בכל לבבכם הוי אסמכתא.
והנה להנ"ל נמצא, דתפילה בשבת הוי חיוב תורה מדכתיב זכור את יום השבת. ואל תתמה על זה, דכבר כתב הפמ"ג ז"ל בסי' ק"ו בא"א סק"ג דגם להרמב"ן ז"ל דתפילה הוי מצוה מדרבנן, מ"מ בשבת הוי חיוב תורה דכתיב 'מקרא קודש' ורמז לזה בפתיחה הכוללת ח"ה אות ל"ד. ובסי' ת"צ במ"ז סק"ב כתב כן לגבי יו"ט דכתיב מקרא קודש הוי חובת תפילה מן התורה ויליף לה מדברי מרן הב"י ז"ל בסי' תפ"ז יעו"ש.
אלא דלטעמא דידי י"ל דרק בשבת הוי מצוה דאורייתא, אבל ביו"ט דלא כתיב בי' 'זכור' [דמה"ט לדעת הרבה ראשונים ז"ל הקידוש ביו"ט הוי רק מדרבנן, עי' בדרי המ"מ ז"ל פכ"ט משבת הי"ט] לא הוי התפילה מצוה דאורייתא.
מיהו להסוברים דקידוש ביו"ט הוי מצוה מדאורייתא, י"ל דה"ה תפילה. דהא המקור להא דקידוש ביו"ט הוי מדאורייתא הביא האליה רבא ז"ל סי' רע"א סק"ג בשם הבה"ג ז"ל וז"ל, "דכתיב זכור את יום השבת לקדשו, זכרהו על היין בכניסתו, אין לי אלא שבת חג המצות מנין, ת"ל למען תזכור את יום צאתך, חג שבועות מנין ת"ל וזכרת כי עבד היית במצרים ושמרת ועשית, חג הסוכות מנין ת"ל וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים ויפדך ה' אלקיך". והראבי"ה ז"ל בח"ב סי' תק"ח העתיק נמי דרשא זו יעו"ש, ולפי"ז מדכתיב זכירה גבי יו"ט א"כ גם התפילה הוי מצוה מדאורייתא.
והנה הברכי יוסף ז"ל באו"ח סי' רע"א סק"ב הביא דרשא מהמכילתא "לקדשו – בברכה. מכאן אמרו מקדשין על היין בכניסתו. אין לי אלא קדושה ליום קדושה ללילה מנין ת"ל ושמרתם את השבת, אין לי אלא שבת ימים טובים מנין ת"ל אלה מועדי ה' הרי דיליף קדוש לימים טובים מקרא". אמנם מדברי המכילתא נראה דקידוש נלמד מדכתיב 'לקדשו' ואין זה נלמד מדכתיב 'זכור', ולדברי המכילתא שוב לית לן מקור דחובת התפילה בשבת וביו"ט הוי מדאורייתא.
וגדולה מזו נלע"ד בעז"ה, דלא רק דתפילה בשבת הוי מצוה מדאורייתא, אלא דהוי מצוה מדאורייתא להזכיר את יום השבת בתפילה ולא סגי בבקשה כל דהו. ואע"ג דכ' המג"א ז"ל בסי' ק"ו סק"ב דלדעת הרמב"ם ז"ל דתפילה הוי מצוה מדאורייתא סגי בהזכרת איזה דבר בקשה יעו"ש, מ"מ מסתברא דבתפילות שבת דצריך לקיים בזה זכור את יום השבת צריך להזכיר שבת בתפילה מדאורייתא.
ונפק"מ בזה, להא דכתב מרן המחבר ז"ל בסי' רס"ח ס"ד דמי שהתפלל בשבת תפילה של חול ולא הזכיר שבת אינו יוצא ידי"ח, ובבית יוסף כתב דיש מי שמשבש לשון הרמב"ם ז"ל בפ"י מהל' תפילה ה"ז וס"ל דיצא ידי"ח וזה ודאי אינו יעו"ש. ומהר"א אלפאנדארי ז"ל בס' יד אהרן בסי' רס"ח בהגהות ב"י, כתב דבספרים המדויקים הגירסא ברמב"ם 'יצא' וכ"ה בספר סמ"ג המדויק, וביאר דשאני שבת דחשו לה לטירחא הילכך גם אם לא הזכיר של שבת יצא ידי"ח. ובפי' רבינו מנוח ז"ל על הרמב"ם [מהדורת רש"פ] איתא נמי הגירסא יצא והביא כן בשם רבינו שמואל הנגיד ז"ל.
והנה לדברינו הנ"ל בדברי התנחומא נמצא, דלא רק דלא יצא, אלא אפי' מדאורייתא לא יצא אם לא הזכיר של שבת עכ"פ בתפילה אחת.
ב] הצל"ח ז"ל בברכות כ"ו א' ד"ה ושל, כתב דנשים פטורות מתפילת מוסף בשבת ויו"ט, דלעיל כ' ב' אמרי' דטעמא דנשים חייבות בתפילה אע"ג דהוי מצות עשה שהזמן גרמא היינו משום דרחמי הוא. וכיון דכתבו תלמידי רבינו יונה ז"ל [י"ח א מדפי הרי"ף] דמוסף לא הוי רחמי אלא שבח, ומה"ט מי ששכח להתפלל מוסף אין לה תשלומין, שוב לית לן טעם לחייב נשים בתפילת מוסף, יעו"ש. והגרעק"א ז"ל בתשו' קמא סי' ט' כתב לפוטרם מטעם אחר כיון דנשים לא היו שוקלות דאין להם חלק בקרבנות ציבור, והעמודי אור ז"ל בסי' ז' הק' דאע"ג דאינם חייבות במחצית השקל מ"מ ודאי מתכפרות בקרבנות, והגרי"א ז"ל בבאר יצחק חאו"ח סי' כ' כתב דמוסף לא תליא בחיוב מחצית השקל וע"כ פסק דנשים חייבות בתפילת מוסף.
והנה לדברינו הנ"ל מהתנחומא, נראה דשפיר חייבות בתפילת מוסף, דלא שייך לפוטרם משום מצות עשה שהז"ג דכיון דאיכא הקישא דזכור ושמור, ובכלל זכור הוי הזכרת שבת בתפילה, ולגבי מוסף ביו"ט תליא בהנ"ל האם איכא ילפותא ד'זכור' ביו"ט.
מיהו גם לדברינו, אם כבר התפללה תפילה אחת של שבת כבר יצאה מדאורייתא ידי"ח זכירת שבת בתפילה, אלא דנפק"מ באשה שאינה יודעת להתפלל תפילות שבת אלא מוסף, דלהצל"ח והגרעק"א ז"ל אינה חייבת להתפלל מוסף, ולמה דהוצאנו מדברי התנחומא שפיר חייבת.
ומעתה, כיון דחייבת עכ"פ מדאורייתא בתפילה אחת בשבת משום הקישא דזכור ושמור, כבר חייבוה חז"ל בכל תפילות שבת וגם מוסף בכלל, דאין מקום לחלק בין מוסף לשאר תפילות שבת.
ושו"מ ת"ל בדברי השואל ומשיב ז"ל בתנינא ח"ב סי' נ"ה שכתב וז"ל "ולפענ"ד נראה כעת טעם נכון לזה דכיון דמוסף בא בשביל קדושת היום וכו' והרי נשים חייבות בקידוש היום דבר תורה מטעם דכל דאיתנהו בשמירה אתנהו בזכירה, ואם כן הוא הדין בזה דכל מה שנתקן בשביל קדושת שבת ויום טוב פשיטא שגם הם מצווים ע"ז כמו אנשים".
וששתי על דבריו ז"ל כמוצא שלל רב, דהן הן הדברים אשר כתבתי, אלא דהשו"מ ז"ל כ"כ מסברא, ואנכי הבאתי מדברי התנחומא דמפורש כן דתפילת שבת הוא חלק מזכירת שבת, והנה מדברי השו"מ ז"ל נראה דלא סגי שהאשה תתפלל תפילה אחת ותזכיר בה של שבת, אלא חייבת בכל תפילות שבת וגם במוסף, וזה מדרבנן, וכדכתבנו בעז"ה.
תמצית העולה מהדברים.
א] כ' ר"ת ז"ל דנשים חייבות בלחם משנה דאף הן היו בנס המן, והר"ן ז"ל כתב דא"צ לטעם זה אלא כיון דאיתקש זכור לשמור ונשים שישנן בשמור ישנן בזכור, ו'זכור' הכונה לכל חיובי שבת.
ב] הכפו"ת ז"ל הק' דא"כ אמאי הוצרכו לחייב נשים בד' כוסות דאף הן היו באותו הנס, תיפו"ל מדאמרי' כל שישנו בב"ת חמץ ישנו באכול מצה ומרור נמי בכלל.
ג] ויש לתרץ דכונת הר"ן ז"ל דמצינו במדרש דעונג וכבוד שבת נכלל בזכור את יום השבת.
ד] וצ"ע דהגרעק"א ז"ל כתב דגם מצות שביתת בהמתו נשים חייבות דג"ז בכלל 'זכור'. והנה לדברי הגרעק"א ז"ל נשים פטורות ממצות שביתת בהמתן ביו"ט.
ה] בתנחומא איתא דהזכרת שבת בתפילה נלמד נמי מזכור את יום השבת לקדשו.
ו] לפי"ז נלע"ד בעז"ה לחדש דתפילות בשבת הוי חיוב תורה, והפמ"ג ז"ל כתב ג"כ הכי אלא דיליף לה מדכתיב מקראי קודש.
ז] ולפי"ז לגבי תפילות ביו"ט באנו למחלוקת הראשונים ז"ל האם ביו"ט איכא נמי מצוה ד'זכור'.
ח] תו נראה לחדש דנשים חייבות בתפילת מוסף דשבת דא"א לפטרם משום דהוי מעשהז"ג דהא איכא הקישא דזכור ושמור.